Eric Meulendijks Webdevelopment


Portfolio

Appels met Peren vegelijken

« Terug

Vanuit school kregen we de opdracht om op een creatieve manier data te visualiseren van het CBS. Het CBS was bij deze opdracht de opdrachtgever. We kregen een aantal dataset aangeleverd waarmee we de data moesten visualiseren. Bij deze opdracht is de dataset gebruikt van het landbouw oppervlak van appel bomen in Nederland. Bekijk de website hier.

Appels met Peren vergelijken

Stroomverbruik vergelijken

Bij het brainstormen naar idee├źn kwamen we al snel op het spreekwoord appels met peren vergelijken. We zijn toen verder gaan onderzoeken wat je met appels en peren kan en het blijkt dat je appels kunt gebruiken als een soort batterij. Zo bestaat er een natuurkundig proefje waarbij je een appel kunt aansluiten op een fietslampje. Vanuit hier zijn we gaan berekenen hoeveel appels het kost om een apparaat van stroom te voorzien voor een bepaalde tijd. Hierdoor was het mogelijk om het stroomverbruik van apparaten te vergelijken met appels.

Data visualiseren

Om het verbruik te visualiseren is er gekozen om twee apparaten aan bomen aan te sluiten alsof je ze in het stopcontact stopt. Als er dan op vergelijk gedrukt wordt dan vallen de appels van de boom af alsof ze verbruikt zijn. Onder de grond is er een gat zichtbaar in de vorm van een appel die weer gevuld is met appeltjes. Hier wordt de verhouding in het verbuik van de apparaten weergegeven. Uiteindelijk komt er een percentage uit hoeveel van de totale landbouw oppervlakte er verbruikt is.

Appels met Peren vergelijken
Verantwoording

Berekening

Om te zorgen dat de berekening kloptte zijn we in gesprek gegaan een aantal natuurkunde leerlingen. Met hun hebben we een berekening opgesteld die het stroomverbruik meet van de apparaten. Het verbuik is terug te zien op de site onder de verantwoording.