Eric Meulendijks Webdevelopment


Portfolio

RFID Koffieautomaat

« Terug

Voor een van mijn projecten tijdens de Lifestyle innovatie route moeten we een opdracht maken voor Douwe Egberts. Douwe Egberts had als opdracht om een koffie experience te maken voor op de werkvloer. De uitwerking hiervan resulteerde in de RFID koffiemachine waarvan ik samen met mijn groep een prototype heb gemaakt.

RFID Koffieautomaat

Het Concept

We hebben de koffiemachine uitgerust met drie beeldschermen waarvan een touchscreen. Het touchscreen komt voorop de machine en de andere twee aan de zijkanten ervan. Op het touchscreen staan de keuze mogelijkheden van wat de machine te bieden heeft. Op de schermen is een animatie te zien in een bepaald thema. Het thema veranderd als er een werknemer bij de koffiemachine komt met een RFID mok. Zo'n mok heeft een RFID chip ingebouwd en wordt gedetecteerd door de koffiemachine.

RFID chip

De koffiemachine kan RFID chips uitlezen dmv van een RFID phidget gekoppeld aan een Arduino. De RFID chip en de phidget om uit te lezen is op de afbeelding te zien. We hebben vervolgens de chips aan mokken gebevestigd zodat de automaat de mokken herkend door het unieke nummer van de chip. De automaat haalde dan de resultaten op uit de database en werd dan doorgestuurd naar de applicatie die op de schermen te zien was. Zo kon bijvoorbeeld meteen jouw favoriete koffie in de mok gedaan worden zonder dat er op het touchscreen gedrukt is.

RFID chip
Koffiemachine techniek

Techniek

Om de koffiemachine te laten communiceren hebben we een computer op de machine aangesloten. Dit hebben we gedaan mbv een Ardiuno microcontroller. Deze hebben we aan de printplaat van de koffiemachine gekoppeld door draaden aan de knoppen van de printplaat te solderen. Aan de computer zat de RFID phidget en daar draaide de applicatie van de automaat. De applicatie van het prototype was gemaakt met Flash. De Flash applicatie had verbinding met de database waarin de voorkeuren van de gebruiker opgeslagen waren.

Schermen

Op de foto's van het prototype zijn de drie schermen naast elkaar te zien maar bij het uiteindelijke product is dat niet de bedoeling. Bij het uiteindelijke product is het de bedoeling dat de buitenste schermen aan de zijkanten van de kast zitten. Zo hebben we een animatie gemaakt van de wereldbol die ronddraait en dat je op de schermen een ander aangezicht van de wereldbol hebt. Als de schermen dan goed aan de kast bevestigd zijn lijkt het net alsof er een wereldbol in de kast draait. Naast de wereldbol hebben we ook een thema gemaakt waarin het net lijkt of de kast vol met koffie zit en als je dan een mok koffie pakt loopt de kast leeg. Met deze thema's wilden we de gebruiker het idee geven dat er iets in de kast afspeeld.

Koffiemachine schermen
Koffiemachine schermen

Website

Om bepaalde voorkeuren aan te kunnen passen is er een simpele website gemaakt. Om toegang te krijgen voor de website moest ingelogd worden met je eigen gebruikersnaam of het nummer wat overeen kwam met je RFID chip in de mok. Op deze website konden dan een paar instellingen gewijzigd worden. Er kon een thema ingesteld worden, je favoriete koffie, een berichtje voor op de automaat en of je meteen koffie wou als je de mok eronder houdt. Deze gegevens werden dan in de database opslagen die dan door de automaat opgehaald werden.

Koffiemachine gebruiken
Koffiemachine schermen
Koffie uit machine